Kävin päivittämässä lukuvarastoani eilen kirjastossa. Aloitin Pirkko Lahden kirjoittamasta opuksesta. Kevyitä ja rohkaisevia elämänohjeita. Arvosta itseäsi ja muita ja sitä rataa. Seuraavana päivänä otin käteen toisen kirjan. Sen, jonka sisältö on vaativampi. Se, jonka herättämät ajatukset eivät  tuntuneet mukavilta. Narsistisen äidin tyttären selviytymisopus. Olen yrittänyt tulkita äitisuhdettani sillä vihalla, jota äitini on minuun erittäin reilulla kädellä jakanut. Ei se selitä kaikkea. Minun äitisuhteeni on juuri sellainen kuin kirjan ensimmäinen luku kertoo: tyhjä, rakkaudeton. Minulle ei ole koskaan kukaan lukenut mitään satuja. Äitini on aina ollut esillä ja muut syrjässä. Kaikki on näyttänyt ulospäin siistiltä ja asialliselta.

Jospa tämä kirja toisi askeleen eteenpäin. Luin myös yhden kirjan anteeksiantamisesta. Se herätti minut jostain syystä ajattelemaan sitä, kuinka paljon inhoan espanjalaista verenperintöäni. Espanjalaisista tulee mieleen ensin vain negatiivisia mielleyhtymiä. Ylpeitä, itsekkäitä, äänekkäitä. Sentään kykenin lopulta löytämään myös positiivisia ajatuksia. Mieleen tuli optimismi, rento elämänasenne, eloisuus, lämpö ja ulospäinsuuntautuneisuus. Siitäkin huolimatta, että omassa isässäni ei näitä ominaisuuksia ollut! Voin kai minä yrittää olla sellainen kuin haluan. Poimin ja omaksun suomalaisista ja espanjalaisista piirteistä parhaat päältä!

Lumitöitä oon tehnyt nyt pari päivää aika lailla. Parikymmentä senttiä lunta isosta pihasta kolalla on melko urakka. Nyt ollaan jo voiton puolella. Tuuli tosin siirtelee mokoma lumia aina takaisin!

Koirien kanssa ei olla tehty hihnalenkkejä enempää. Vähän naksuttimella noutoharjoituksia. Roope on jo oikeastaan oppinut noutamisen idean, vaikka sille tuottaa vaikeuksia suostua luopumaan esineestä. Peppi on vielä ihan ulalla. Se nostaa esineen ja heittää sen lähemmäs! Tai sitten se työntää kuonolla sen lähemmäs! Luultavasti se haluaa pitää suun vapaana nameja varten... että voikin olla ahne! Peppi on se koirista, joka voittaa aina koirien väliset lelujen repimisleikit. Sen pitäisi ottaa halukkaammin esineitä suuhunsa. Mieluiten se kuitenkin ottaa vain ruuat suuhunsa...